keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Koiran hankinta osa 1: rodun valinta

Etenkin somessa törmää aina välillä tilanteisiin, jossa syystä tai toisesta koiran hankinta on mennyt pieleen. Rotu voikin olla epäsopiva, kasvattaja epärehellinen, joissain harvoissa ja surkeissa tapauksissa jopa pentutehtailija ja koiraa ei olekaan oikeasti rekisteröity, koira saattaa olla käyttötarkoitukseensa (esimerkiksi harrastuksiin) sopimaton, arjessa turhan hankala tai muuten vain kemiat ei omistajan kanssa kohtaa. Vaikka kaikkea ei voi ennakoida tai ennustaa, ei koiraa hankkiva eikä koiran kasvattaja, niin monta asiaa voidaan koiraa hankkiessa ottaa huomioon ja tämä postaussarja on omistettu näille asioille.

Ensimmäisenä otan kantaa rodun valintaan, vaikka ensimmäinen askel on toki miettiä, sopiiko koira ylipäänsä sun arkeen. Koiran ottaminen tarkoittaa sitoutumista kymmeneksi vuodeksi, uusien asioiden opettelua, päivittäistä ulkoilua, sumplimista aikataulujen suhteen, rahanmenoa, välillä suurta huolta ja murhetta, luopumisen tuskaa ja toki päällimmäisenä iloa ja piristystä. Mutta unohdetaan nyt tämä ja lähdetään liikkeelle siitä, että olet miettinyt elämääsi ja päättänyt ottaa koiran ja kantaa vastuun uudesta perheenjäsenestä.


Koirarotuja on olemassa laidasta laitaan, niin terveyden, ulkomuodon, koon, luonneominaisuuksien kuin käyttötarkoituksenkin suhteen. Joskus tietty koirarotu saattaa houkuttaa esimerkiksi koska kaverin saman rotuinen koira on ihana luonteeltaan, toimii tottiskentällä kuin unelma, tai koska jollakin julkisuuden henkilölle tai somevaikuttajalla on tietyn rotuinen koira. Nää on tietystikin hyvin huonoja perusteita, kun valitaan kymmeneksi vuodeksi perheenjäsentä. Ensisijaisesti koiran tulisi sopia sun arkeen, joten mieti, millaista sun arki on. Ootko töissä kymmenen tuntia päivässä ja sen jälkeen tykkäisit vielä käydä kuntosalilla tai kavereiden kanssa ulkona? Viihdytkö vapaa-ajan lähinnä sohvalla löhöillen vai lähdetkö mielummin useaksi tunniksi metsään ulkoilemaan? Asutko kaupungin keskustassa pienessä kerrostaloyksiössä vai isolla aidatulla pihalla varustetussa omakotitalossa? Omistatko auton, onko sulla varaa omistaa auto vai liikkuisitko koirankin kanssa julkisilla? Onko sulla perhettä, onko perheessä lapsia, minkä ikäisiä lapsia? Haluatko, että tarpeen tulleen lapsetkin voivat ulkoiluttaa koiraa ja touhuta sen kanssa? Miten paljon sulla on aikaa ja osaamista koiran kouluttamiseen? Onko lähellä koirakoulua, mistä saa tarvittaessa apua, jos ongelmia ilmenee? Tai miten paljon sulla on aikaa ja intoa esimerkiksi turkinhoitoon?

Pieneen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyksiöön ei ehkä kannata autottoman, uraputkessa olevan ihmisen ottaa haukkuherkkää, paljon liikuntaa ja aktiivisuutta vaativaa koiraa. Ison koiran kuljettaminen julkisissa kulkuvälineissä saattaa olla vaikeaa, erityisesti ruuhka-aikana, kun taas pienempi koira istuu näppärästi vaikka sylissä. Kiireisen, toisinaan jopa kaoottisen lapsiperhearjen keskelle ei taas kannata ottaa koiraa rodusta, jossa on esimerkiksi runsaasti terävyyttä (= koiran herkkyys reagoida uhkaan aggressiolla), hermorakenteen ongelmaa tai arkuuksia. Silloin sopivampi vaihtoehto on rauhallinen, vahvahermoinen ja sopeutuvainen koira. Tai jos haluat viettää päiväsi samoillen monta tuntia metsässä tai lomasi vaeltaen koiran kanssa tunturissa, pieni, lyttykuonoinen, turkiton koira ei ehkä ole oikea vaihtoehto sulle. Jos taas haluat lähinnä löhöillä vapaa-aikasi sohvalla, ei kannata ottaa käyttölinjaista labradoria tai australianpaimenkoiraa (se, että kannattaako ottaa koiraa oikeesti ollenkaan, on myös hyvä kysymys).

Arjen lisäksi tulisi ottaa huomioon, haluatko koiran "vain" kotikoiraksi ja ulkoilukaveriksi vai onko intoa harrastuksiin. Jos haluat harrastaa koiran kanssa, minkälaisia tavoitteita harrastamisen suhteen on ja mitä haluat harrastaa - haluatko agilityssä SM-tasolle, valioitua palveluskoirakokeissa, lähinnä kokeilla rally-tokoa vai juosta koiran kanssa näyttelykehissä? Vai harrastatko esimerkiksi metsästystä? Tokikaan ei ole mustavalkoista, että tietyn rotuinen koira on hyvä agilitykoira ja toisen rodun edustaja taas pärjää aina pk-lajeissa, mutta lähtökohtaisesti tanskandoggia tai mastiffia ei ehkä kannata ottaa agilitykoiraksi, bichon friseä tai whippettiä silloin, jos tavoitteet on kisata pk-lajeissa, eikä paimenkoirasta oikein ole apua lintumetsällä. Työlinjainen bordercollie tai käyttömalinois ei ehkä ole ykkösvalinta, jos haluat lähinnä silloin tällöin kokeilla rally-tokoa, siihen riittää monen muunkin rodun työmoottori. Täytyy muistaa myös, että monella koiraharrastajallakin se koira on ensisijaisesti perheenjäsen ja sen koiran kanssa vietetään paljon enemmän arkea kuin harrastetaan. Jos koira on täysin sopimaton sun arkeen, jaksatko sen kanssa arjen haasteiden jälkeen enää harrastaa?

Kun olet löytänyt itsellesi pari omasta mielestä mieleistä ja sopivaa rotua, kannattaa tutustua rotuun tarkemmin. Hyvää tietoa löydät kyseisten rotujen rotuyhdistysten sivuilta. Selvitä, millainen on ideaali kyseisen rodun edustaja rotumääritelmän mukaan, millaisia terveysongelmia rodussa on, minkälaisia ovat rodulle tyyppilliset luonneongelmat. Monilla roduilla on käytössä PEVISA, eli jalostuskoirille on asetettu tietyt kriteerit terveyden suhteen. Rodun PEVISA -ohjelma löytyy myös rotuyhdistyksen sivuilta ja antaa osviittaa rodun ajankohtaisista terveysongelmista. PEVISA:n puuttuminen ei suinkaan aina kuitenkaan tarkoita, ettei rodussa olisi terveysongelmia. Päinvastoin se joidenkin koirien kohdalla tarkoittaa, että tiettyjä terveysongelmia on niin paljon, että ehtojen asettaminen jalostuskoirille karsisi kaikki koirat jalostuksesta. Joillakin alkukantaisilla roduilla sen puuttuminen kuitenkin johtuu juurikin rodun hyvästä terveystilanteesta. PEVISA:n lisäksi kannattaa tutustua rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO), joka on rotuyhdistyksen suositus jalostuskoirien ominaisuuksista ja siitä, mihin asioihin kasvattajien tulisi kasvatustyössään tällä hetkellä kiinnittää erityistä huomiota. Rotuyhdistyksen sivut tarkasti luettuasi osaat sitten kysyä rodun harrastajilta ja kasvattajilta oikeita, tarkentavia kysymyksiä.


Jos edelleen rotu tuntuu oikealta, kannattaa seuraavaksi tutustua rodun harrastajiin ja kasvattajiin ja heidän koiriinsa. Heihin saat yhteyden vaikkapa rotuyhdistyksen alaosastojen kautta tai rotujen omilla facebook-palstoilla. Juttele ja kysele, ole utelias ja ole rehellinen sen suhteen, millaista koiraa etsit ja millaiseen kotiin. Kysy aktiivisesti myös huonoista puolista ja esimerkiksi niistä terveysongelmista ja niiden vaikutuksesta koiran elämään. Tutustu erilaisiin koiriin, eri kasvattajien koiriin ja koiriin eri linjoista. Näe koiria arjessa - kotona ja lenkillä. Jos haluat perhekoiraa, näe mielellään koiria myös perhearjen keskellä. Jos haluat harrastuskoiraa, käy katsomassa kyseisen rodun rotumestaruuskokeita eri lajeissa, käy harrastuskentillä, käy rotuyhdistyksen tapahtumissa. Käy myös erikoisnäyttelyssä, jos siihen on mahdollisuus, vaikka et näyttelykoiraa haluaisikaan, näet samassa tilassa useita eri kasvattajien koiria, niiden käyttäytymistä muita koiria kohtaan, vieraita ihmisiä kohtaan jne. Kun tutustut useampaan saman rodun edustajaan eri tilanteissa, sulle muodostuu jo aika hyvä kuva siitä, millaisia yksilöllisiä eroja koirien välillä on, jolloin on helpompi miettiä, sopiiko tämän rotuinen koira oikeesti sulle. Pelkästään nettikeskustelujen tai kommenttien perusteella ei kannata päättää, onko joku rotu lopulta sopiva vai ei, ihmisillä kun on kovin erilainen tyyli kirjoittaa koiristaan ja hyvin erilainen kyky ymmärtää ja kuvailla sen oman koiran luonnetta tai käyttöominaisuuksia.

Kun oikea rotu on löytynyt, seuraavana on vuorossa sopivan kasvattajan/kasvattajien etsintä, siitä lisää postaussarjan seuraavassa osassa! Mikäli sulla tulee tähän osioon lisättävää mieleen, kommentoi ihmeessä alle! 

Kiira, Koda & Kelmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)