keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Ensiretken ABC

Multa on pariin otteeseen toivottu postausta tai vähintäänkin vastauksia siitä, mitä pakata mukaan vaelluksille koiran kanssa ja mitä kaikkea ensikertalaisen tulee muistaa ottaa huomioon retkelle lähtiessään. Itsekään en mikään guru näissä vaellus- ja retkeilyasioissa ole, onhan mulla ensimmäisestä yhden yön vaelluksesta vasta puolitoista vuotta aikaa, toisaalta ehkä juuri sen vuoksi osaan antaa sopivia ja maanläheisiä neuvoja aloittelijoille.

OSA I - RETKIKOHTEEN VALINTA


Kaikkihan lähtee tietysti suunnittelusta, ajankohdasta, retkiseurasta ja -kohteesta. Kuinka paljon on aikaa käytettävissä, mitä kulkuneuvoja on käytettävissä, pääseekö kohteeseen kätevästi julkisilla vai tarvitseeko omaa autoa. Ensiretkien suunnittelu kannattaa aloittaa Luontoon.fi -sivustolta, sieltä löytyy tiedot ja reitit kaikista Suomen kansallispuistoista ja suosituimmista retkikohteista. Lisäksi sivustolta löytyy ajo-ohjeet ja kulkuyhteydet kansallispuistoihin ja retkikohteisiin sekä muitakin hyviä vinkkejä. Inspiraatiota voi hakea myös esimerkiksi Retkipaikka -sivustolta. Ensimmäiselle retkelle suosittelen lähtemään johonkin lähellä sijaitsevaan kansallispuistoon, kansallispuistoissa on yleensä selkeästi merkatut reitit, netistä löytyy kartat, kansallispuistoissa liikkuu muutakin kulkijaa ja taukopaikkoja riittää. Etelämmän Suomen kohteissa puhelinyhteydet ovat hyvät ja mahdollisen hädän hetkellä saa nopeasti yhteyden ulkomaailmaan, plus saa tietty päivitettyä instastorya silloin, kun kaikki sujuu hyvin.



OSA II - REITIN VALINTA


Suomen kansallispuistot ovat maisemaltaan ja maastoltaan vaihtelevia, toiset aukeaa, tasaista, helppokulkuista suomaisemaa, joissa kuljet lähinnä pitkospuilla ja eteneminen on nopeaa, toiset vaihtelevaa, kalliosta, kivistä, jyrkkää ja vaikeakulkuista maastoa, jossa eteneminen on hidasta ja syke nousee, toisissa kansallispuistoissa tai retkikohteissa taas parhaimmista paloista ja maisemista pääset nauttimaan vesiteitse, kajakilla tai kanootilla. Suosittelen ensimmäisten vaellusten reiteiksi merkattuja rengasreittejä, niillä harvemmin pääsee eksymään. Luontoon.fi -sivustolta löytyy hyvät reittikuvaukset ja reitin vaikeusasteet, vaikeakulkuiseksi merkityn reitin kulkemiseen tulee varata vähintään tuplasti se aika, mitä saman pituisen helppokulkuisen kulkemiseen.

Lisäksi yön yli retkillä tulee ottaa huomioon, että kulkeminen ja eteneminen 13-kiloinen rinkka selässä on yllättävän paljon hitaampaa ja rankempaa kuin ilman, joten suunnittele ensimmäisille retkille mielummin liian lyhyt kuin yhtään liian pitkä reitti. Suosittelen myös tekemään jonkinlaisen varasuunnitelman, jos alkaakin sataa kaatamalla tai jos rinkka tuntuukin ihan kamalan painavalta, voisi reittiä lyhentää tarvittaessa. Itse olen kokenut noin 10-15 km päivämatkan sopivana yhden-kahden yön vaelluksilla, riippuen toki rinkan painosta, maastosta ja säästä.

Koiran kanssa retkeillessä tykkään itse valita reitit ja retkikohteet niin, että aina välillä reitti poikkeaa vesistön rannalla, koiraa varten ei silloin juurikaan tarvitse kantaa vettä mukana, koira pääsee kuumalla säällä viilentymään kahlaamalla tai uimalla, ja itsekin saa esimerkiksi ruoanlaittoa varten vettä luonnosta.

Hyviä vinkkejä reiteistä voi kysellä esimerkiksi Retkeily/vaellus koiran kanssa -ryhmässä.



OSA III - ENNEN RETKEÄ


Ennen kuin ensimmäistä kertaa lähdet metsään, kertaa vähintään tärkeimmät ensiaputaidot, harjoittele edes hiukan kartanlukemista, tulentekoa, mahdollisen teltan pystyttämistä ja esimerkiksi trangian käyttöä. Koiran kanssa on hyvä harjoitella myös teltassa yöpymistä etukäteen. Samoin koiran kantamista esimerkiksi omilla harteilla on hyvä harjoitella. Rinkan kantamiseen kannattaa edes hieman totutella, vähintään sen verran, että rinkka on säädetty selkään sopivaksi, painon tulee olla suurimmaksi osaksi lantiolla, ei hartioilla.

Jokaisen retkeilijän tulee myös tietää yleiset säännöt ja ohjeet, jotta retkeily olisi kaikille mukavaa. Kansallispuistoissa tulee esimerkiksi koiran olla kytkettynä, itse saatan silloin tällöin taukopaikoilla tai vaarallisissa kohdissa (talvella liukkailla tms.) pitää koiran hetkittäin vapaanakin, mutta silloin koiran täytyy olla hallinnassa, kytkettävissä välittömästi ja itse pitää olla todella valppaana ympäristön suhteen. Ennen retkelle lähtöä on hyvä lukea retkikohteen oma esite ja säännöt joko luontoon.fi -sivuston kautta tai retkikohteen omilta Facebook -sivuilta, mikäli sellaiset löytyy. Ennen reissua on hyvä tutustua myös jokamiehenoikeuksiin. Muista myös pitää luonto puhtaana, kanna pois kaikki roskat!

Muista suunnitella, miten laitat ruokaa, tarkista metsäpalovaroitukset, selvitä, onko taukopaikoilla puita, varaa mukaan sytytyspaloja, tai hanki trangia tai muu vastaava retkikeitin, joita voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikaan. Metsäpalovaroituksen aikaan avotulenteko nuotiopaikoilla on kielletty, kuitenkin hormillisissa keittokatoksissa ja kodissa tulenteko on useimmiten sallittu. Itse olen kokenut trangian kyllä näppäräksi vaihtoehdoksi, ei paina paljoa, kun joudut ne ruoanlaittovälineet nuotiollakin tehdessä kantaa mukana, voi käyttää missä vain, pysyy pystyssä hyvin ja ruoat saa nopeasti. Ei myöskään tarvitse sahata ja pilkkoa hirveätä kasaa halkoja yhden aamupuuron vuoksi.

Ruoaksi voi pakata lähes jokaisesta kaupasta löytyviä valmispussiruokia, esimerkiksi pastaa tai keittoaineksia, energiapitoisempia ja tiiviimpään tilaan pakattuja vaihtoehtoja löytyy ulkoiluun ja retkeilyyn erikoistuneista liikkeistä. Aamupalaksi sopii mainiosti pikapuurot, välipalaksi välipala-/proteiinipatukat, rusinat, pähkinät ja kuivatut hedelmät, nuotiolla on hyvä paistaa makkaraa, vaahtokarkkeja tai suklaabanaaneja. Kahvia/teetä ja kaakaota kannattaa myös varata mukaan. Itsellä on kaikilla vaelluksilla ollut mukana myös pieni paketti ruisleipää ja Koskenlaskija -juustoa.

Tarkista, saako suunnitellun reitin varrelta vettä, onko kaivoja, kaivojen tilanne, suositellaanko vesi keitettäväksi, voiko juoda sellaisenaan, luonnovesistöjen puhtaus. Itse pakkaan ensimmäisen päivän vedet aina mukaan ja otan mukaan vedenpuhdistustabletteja, joilla saa luonnonvedet suunnilleen puhtaiksi puolessa tunnissa.

Lisäksi täytyy muistaa, että jotta retkeily olisi itselle ja koiralle kivaa, täytyy molemmilla olla hommaan sopivat varusteet ja peruskunnon tulee olla kohdillaan. Jos ei jaksa ilman rinkkaa kävellä metsässä kymmentä kilometriä, sitä ei varmasti jaksa myöskään rinkan kanssa. Retken aikana on hyvä pitää taukoja mielummin liikaa kuin liian vähän ja suunnitella ehkä taukopaikkoja jo vähän etukäteen.

Mieti, miten koiran kanssa yövyt, laavussa, kodassa, autiotuvassa, varauskämpässä, teltassa vai esimerkiksi riippumatossa. Hiljaisemmissa paikoissa, ei-niin-ruuhkaiseen vuodenaikaan tai viikonpäivään, voi ajatella koiran kanssa nukkuvansa laavussa, mutta vähänkään suositummissa retkikohteissa, keskellä kesää ja viikonloppuna, kannattaa koiran kanssa vaeltavan varautua siihen, ettei laavuissa ole tilaa tai autiotuvassa sattuukin olemaan joku koira-allergikko. Itse nukun koiran kanssa mieluiten teltassa, vaikka se tietääkin painavampaa rinkkaa.

Ennen retkelle lähtöä kerro jollekin läheiselle, minne olet menossa,  milloin tulet takaisin ja reittisuunnitelmasi. Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus, sovelluksen kautta hätäkeskukseen soittaessasi näkyy hätäkeskukseen automaattisesti sijaintisi. Aloita retkeily kohteista, joissa puhelinverkot ovat hyvät ja GPS toimii.

OSA IV - MITÄ PAKATA MUKAAN


Ensin tarvitset tietenkin rinkan, missä kaikki tavarat kannat. Rinkkoja voi ostaa tietenkin retkeily- ja vaelluskaupoista, mutta myös lainata tutuilta tai esimerkiksi täältä. Samasta paikasta voit vuokrata myös muun muassa retkikeittimet, teltat ja makuualustat. En ole itse kyseistä sivustoa kokeillut, joten tarkempaa tietoa sen toimivuudesta ei valitettavasti ole.

Tiivistettynä, mitä itse pakkaan mukaan:

  • rinkka, teltta, makuupussi, makuualusta, retkityyny, pieni pyyhe, istuinalusta
  • vaihtovaatteet luvatun sään mukaisesti, kerrospukeutuminen kunniaan, Suomessa kannattaa aina varautua siihen, että sataa, villasukat viileitä öitä varten, mahdollisesti myös kesäöinä pipo päähän, vähintään yhdet ylimääräiset sukat, sandaalit, aurinkoisella säällä lippis
  • omat hygieniatuotteet: hammasharja+tahna, deodorantti, aurinkorasva, hyttysmyrkky, puhdistuspyyhkeet, perusvoide tai esimerkiksi bepanthen
  • ensiapulaukussa vähintään: steriilejä taitoksia, desinfiointilappuja, sideharsoa väh. 2 pakettia, jotta saa painesidoksen tehtyä, rakkolaastareita, tavallisia laastareita, kyypakkaus, särkylääkettä, punkkipihdit, hydrokortisonivoide hyönteisen pistoihin, kumihanskat, pienet sakset 
  • ruokailuvälineet, puukko, ruoanlaittovälineet, polttoaine trangiaan, tulitikut, ruoat
  • vessapaperi, muutama pala talouspaperia
  • aurinkolasit, puhelin, varavirtalähde, otsalamppu, kamera
  • vettä vähintään 2 l/vrk, vedenpuhdistustabletteja
  • roskapussi
  • koiralle ruokaa, retkikuppi, valjaat, fleksi, tavallinen hihna, koiran oma reppu, viileillä ilmoilla BOT -loimi
Laajemman ja tarkemman varusteluettelon yhden yön vaellukselle löydät esimerkiksi täältä. Rinkan pakkaamisen suhteen en anna neuvoja, sen suhteen olen itse vielä niin pihalla :D osaan lähinnä pakata päivän aikana tarvittavat tavarat päällimmäiseksi ja muut alle, Kodan reppuun menee sen omat ruoat ja ensiapulaukku.



V SITTEN SITÄ RETKIKUUMETTA JA INSPIRAATIOTA


Elina ja Jenny koirien kanssa Kainuussa retkeilemässä
Emma ja Aava koirien kanssa Karhunkierroksella
100 retkeä koiran kanssa
Jenny, Ilo ja Hupi Kuusamossa
Alician ja Lexan seikkailuja Skotlannissa
Titon ja Totin Lapin vaellus
Iipun ja Haltin vaellus Saariselällä

Meidän kaikki reissut ja retket



Ei muuta kuin retkiä ja vaelluksia suunnittelemaan, koiran kanssa tai ilman. Jos tulee kysyttävää tai jollakulla enemmän (tai miksei vähemmänkin) vaeltaneella tulee lisättävää/korjattavaa mieleen, kommentoikaa ihmeessä alle. 


Kiira & Koda

4 kommenttia:

  1. Hyvin tyhjentävästi ja selkeästi kirjoitettu! Ja todellakin inspiroiva, kauhea kuumotus päästä seikkailemaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jep! Voisko elämässä vaan seikkailla ja suunnitella seikkailuja!

      Poista
  2. Hyviä juttuja ja ihania kuvia! Meillä eka yhden yön minireissu tiedossa toivottavasti ensi viikolla, toivottavasti saadaan tästä meille ajan kanssa uusi säännöllinen harrastus. Vähän tarvitsee vaan haalia varusteita omaksi niin lähteminen helpottuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Nauttikaa reissusta ja pakatkaa paljon vettä ja suolaista mukaan näillä helteillä, huh! Ja jep, aikalailla varusteita tämä kyllä vaatii, etenkin koiran kanssa, jos haluaa varmistaa, ettei ihan taivasalla tarvitse nukkua :D

      Poista

Kiitos kommentista! :)